Balogh-Simai Edit

igazgató
oligofrénpedagógia-szurdopedagógia-logopédia szakos gyógypedagógus
köznevelési szakértő

1982-ben szereztem első diplomámat a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Tanárképző Főiskolán Oligofrénpedagógia-Szurdopedagógia Szakon. 1986-ban Logopédia Szakon kitüntetéses oklevelet szereztem. 2007-ben Közoktatási Vezető Szakon szakvizsgáztam.
Pályám kezdete óta szerettem a szakmai kihívásokat, ezért friss diplomásként a Madarász utcai Gyermekkórház Fül-Orr-Gégészeti Osztályán szurdopedagógus-logopédus munkakörben kezdtem dolgozni. Munkám középpontjában a hallókészülékkel ellátott gyermekek hallókészülékhez szoktatása, valamint a beszédindításuk, szurdologopédiai ellátásuk, a traumás betegek hosszú lélegeztetés és altatás utáni beszédindítása, az ajak- és szájpadhasadékos, diszfóniás gyermekek logopédiai kezelése állt.
1999-ben megváltam az egészségügytől, és a XII. kerületben a Fekete István Általános Iskola és Előkészítő Szakiskola Logopédiai Szakszolgálatnál folytattam hivatásomat. A kerület óvodáiba, iskoláiba kijárva végeztem a klasszikus logopédiai szűréseket, vizsgálatokat, fejlesztéseket.
Közép majd felső vezetőként új feladatok gazdagítottak mind szakmailag, mind emberileg.
A Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat XII. kerületi Tagintézmény igazgatójaként büszke vagyok rá, hogy a vezetésem alatt álló csapat nem csupán egy egyszerű pedagógus együttes, hanem egy valójában együttműködő, magas szakmai tudással bíró emberi közösséggé formálódott csapat.
Logopédusként hitvallásom a beszédközpontúság. A szép beszéd, a tiszta artikuláció az anyanyelv helyes használata a hatékony verbális kommunikáció a sikeres élethez vezető út egyik lényeges alapköve. Akik nehezen fejezik ki magukat, beszédhibákkal küzdenek, olvasási, helyesírási nehézséggel bírnak, az élet különböző területein hátrányt szenvedhetnek.
Ezért kiemelkedően fontosnak tartom a beszéd-, hang-, nyelv- s kommunikációs zavarban szenvedő gyermekek problémáinak korai felismerését, logopédiai ellátásuk időben történő megkezdését. A rendszeres logopédiai foglalkozások mellett fontos szerepet kap az otthoni gyakorlás. Ezért fontos, hogy a szülőket partnerként nyerjem meg. Nélkülük aligha érhetünk el teljes sikert.
Szerető családi háttér támogat hivatásomban. Fiam színész, jelenleg a Centrál Színház társulatának tagja. Óvodásként ő is járt logopédiára.
 

Fel↑