beszéltető doboz


Megkésett beszédfejlődés, gyenge szókincs, hallási differenciálás fejlesztésére

Játék:

1. tárgyak – tárgyképek egyeztetése

Minden játéktárgyról képet készítek. A gyermek elé sorban tárgyakat rakok ki s megnevezzük őket. Ezután ugyanazokról a tárgyakról készült képek közül húz a gyermek. Megnevezi, s a megfelelő tárgyhoz rakja.

2. Dobd a dobozba!

Minden tárgyat bepakolunk a „beszéltető dobozba”, közben mindegyiket megnevezzük. Úgy is lehet, hogy a gyermek a kért tárgyat a doboz tetején lévő nyíláson át a dobozba dobja, miközben megnevezi.

3. Postás játék:

A gyermek a keskeny nyíláson át a „postaládába” dobja a levelet, azaz valamelyik tárgyképet. Erre a túloldalon lévő nyíláson benyúlok, kiválasztom a megfelelő tárgyat s a doboz tetején lévő nyíláson kiadom a gyermeknek.

Lehetünk néha provokatívak, s nem a megfelelő tárgyat adjuk ki. Ekkor a gyermeknek azt kell mondania: „Nem, ez nem a lovacska, én a lovacskát kértem.”

Számtalan variációkra ad lehetőséget ez a cipősdobozból készült eszköz.  Alkalmanként használhatunk egy-egy téma köré csoportosítható tárgyakat. Pl.: gyümölcsök, járművek, stb. Persze ügyesnek kell lennünk, hisz minden tárgyat le kell rajzolnunk.

Fel↑