Nyelvlökéses nyelés

„A nyelvlökéses nyelésre, vagy infantilis nyelésre jellemző, hogy a nyelés folyamán a nyelv rendszerint a szájtérben laposan helyezkedik el, vagy mivel a két fogsor nem záródik megfelelően, a nyelv hegye kicsúszik a fogak közül elől vagy oldalt. Emellett az ajkak záródhatnak. Ez a nyelési forma csecsemő- és kisgyermekkorban fiziológiásnak tekinthető, de előfordulása az életkor növekedésével csökken, és idővel megszűnik. Általában a vegyes fogazat kialakulásától tekintjük a nyelvlökéses nyelést károsnak.”

(Vassné Kovács Emőke – Rehák Gizella dr: A nyelvlökéses nyelés. Nemzeti Tankönyvkiadó 1994.)

Okok

A logopédiai gyakorlatban gyakran találkozunk a nyelvlökéses nyelés jelenségével.

Kialakulásában szerepet játszanak:

- a korai táplálás tényezői: szoptatás, rágás folyamata, ideje

- az örökletes tényezők, esetleges allergia, nagy orrmandula, kifejezetten renyhe nyelvizomzat

- káros szokások (ujjszopás) megléte

Az ötéves kor után még fennálló diszfunkciós nyelés ortodonciai (fogszabályzás) és logopédiai következményekkel is jár.

Tünetek

Nyelvlökéses nyelés esetén a rágóizmok gyakran nem lépnek működésbe, ehelyett kompenzatív,  száj körüli izomműködést tapasztalunk nyelés során, a nyelvizomzat tónusa többnyire gyenge, a nyelv nyugalmi helyzete nem megfelelő. A rendellenes izomműködés következtében a fogak egymáshoz képest eltolódhatnak, fogazati rendellenességet okozva. Gyakran a szájpadlás íve is magasabb, gótikusabb lesz. Amennyiben a rendellenes izomműködés fenntartja a nyelvlökéses nyelést, az ortodonciai terápia sem lehet sikeres a helyes nyelési folyamat kialakításáig. 

A helytelen hangképzés oka áttételesen a nyelési diszfunkció. Az érintett beszédhibák közül a t, d, n, l, sz, z, c, s, zs, cs, ty, gy, ny, r hangok képzése torzulhat,  képzésük addentálissá, interdentálissá válhat. Tapasztalataink szerint, amennyiben a nyelvlökéses nyelés áll az említett beszédhibák hátterében, a nyelés korrekciója nélkül végzett hangjavítás kevésbé sikeres.

Vizsgálat

A logopédus komplex vizsgálat – anamnézis, myofunkcionális (izomműködéssel kapcsolatos) nyelési, légzési, fogazati stb. diszfunkciók vizsgálata, beszédvizsgálat -  során állapítja meg, vagy zárja ki a nyelvlökéses nyelés meglétét.

A sikeres logopédiai terápia feltételei:

  1. A terápiát gátló szokások megléte – ujjszopás, vagy köröm, ceruza, rongy, pelenka rágása, szopogatása – gátolják a terápia eredményességét. Csak ezek teljes mértékű elhagyása után lehetséges a sikeres terápia.
  2. A nagy orrmandula, gyakori megfázás, allergia mind olyan tényezők, melyek szájlégzést okozhatnak, ezáltal nagymértékben akadályozva a helyes nyelésfunkció és nyugalmi helyzet automatizálását.
  3. Lenőtt nyelvfék
  4. A nagy fokú motiváltság és együttműködés a sikeres terápia alappillére. Ennek vonatkozásában a gyermek életkora mind ortodonciai szempontból, mind pedig a tudatos kivitelezés szempontjából döntő szereppel bír. Magasabb életkorban sikeresebb terápiás prognózis várható. A helyes nyelésfunkció automatizálásához napi gyakorlás szükséges, hiszen egy évek óta fennálló rossz szokást szeretnénk megváltoztatni. Ennek hiányában nem várható komoly mértékű javulás, valamint az esetenként párhuzamosan folyó orthodonciai kezelés is eredménytelen lesz.
  1. A mechanikus akadályok - rögzített készülékek, a szájpadívek, a szájpadban rögzített csap, a protézis szájpadon lévő része - gyakran nehezítik a nyelvgyakorlatok elvégzését, ezzel negatívan befolyásolva a nyelvizomzat fejlődését.

 

A nyelvlökéses nyelés következtében fennálló fogsorzáródási problémák rendezésében nagy segítségünkre vannak az ún. Myofunctionalis Trénerek, melyek használata a fogazat rendezése és a helyes nyelésfunkció automatizálása szempontjából is javallott.

A terápia egyéni formában, többnyire a szülő jelenlétében történik, mely során a kóros nyelésfunkció súlyosságtól függően kb 3-4. hónap alatt rendezhető. A nyelésterápia befejeztével mindenképp ajánlatos felkeresni ismét a fogorvost a nyelés kontrollja céljából.

Ajánlott oldalak:

http://www.drvolomdental.hu

http://www.fogvedo.hu/downloads/myo_orvosi_indikacio_uj_rendszer_trener_tipusok.pdf

http://www.fogvedo.hu/index_paciens.php

https://nyelvlokesesnyeles.wordpress.com


Videók:

Fel↑