variációk a kártyákkal történő játékokhoz


  1. Képrabló: A pedagógus gondol egy képre, mond róla valamit. A gyerekeknek mielőbb rá kell jönniük, melyik képről van szó, és el kell „rabolni”. A mondatértést tudjuk ezzel gyakorolni. Nagyobb gyermekeknél nehezíthető a játék úgy, hogy az első szótagot vagy csak a magánhangzókat nevezzük meg. Ezzel a fonológiai tudatosság fejleszthető.

 

  1. Találós kérdések: A képeket lefordítjuk, egy gyermek húz egy kártyát. Körülírja a képet, hogy a többiek kitalálják, mi van rajta. Akinek elsőként sikerül, az következik. A feladat a szókincset bővíti és mondatalkotást gyakoroltatja.

 

  1. Lépegetős: A képeket elhelyezzük több sorban és oszlopban. A bal felső sarokból indulva instrukciókat adunk a gyermekeknek, merre lépegessenek. Csak a szemükkel követhetik, az ujjukkal nem. A végén megmondják, melyik képhez jutottak. Ezzel a játékkal az síkban történő tájékozódást tudjuk fejleszteni.

 

  1. Bowling: A képekre helyezünk egy-egy műanyag palackot. Labdával gurítunk a bowling szabályai szerint. Ha egy bábut eltalálnak a játékosok, az alatta lévő kártyákat megtarthatják. Élvezetes játék, nagy izgalommal és beleéléssel játsszák a gyerekek, és nem utolsó sorban a szem-kéz koordinációt és a koncentrációt is tudjuk vele élesíteni. Továbbfejleszthető a játék azzal, hogy a megszerzett képekből a gyerekek kitalálnak egy történetet. Határtalan fantáziáról tesznek tanúbizonyságot!

 

  1. Társasjáték: A kártyákat egymás mellé helyezzük, így alakítjuk ki a játékmezőt. Dobókockával dobunk, ahányat dobtunk, annyit haladunk előre a bábunkkal, megnevezve közben a kártyákon szereplő képeket. Ez a játék a szókincs bővítésére alkalmas.

 

  1. Memória: Nehézségi foktól függően 5-12 darab képet helyezünk a gyermekek elő, melyet rövid ideig szemügyre vehetnek. A szemüket becsukják, közben a pedagógus elvesz egy képet. Meg kell mondaniuk, melyik kép hiányzik. A feladattal a vizuális memóriát fejleszthetjük.

 

  1. Buborékos játék: A képek megfigyelése után egy gyermek szappanbuborékot fúj, a másik pedig kipukkasztja a buborékokat, miközben mindegyikre megnevez egyet a kártyán lévő képek közül. A vizuális memória fejlesztésén túl ez a játék a mozgás és beszéd összekapcsolására is alkalmas, és jó hangulatot teremt..


Fel↑